Stadshavens | Lab op straat | Merwe-Vierhavens (M4H)


Lab-op-straat30 maart 2015 – Lab op Straat in Merwe-Vierhavens (M4H), een deelgebied van Stadshavens Rotterdam, is een feit. Johan Vermeer (directeur Projectmanagement en Engineering Gemeente Rotterdam), Marieke van Putten (Inkoop Innovatie Urgent, min. Economische Zaken), Luuk Prevaes (programmadirecteur Stadshavens Rotterdam) en Jaap Peters (projectleider Lab op Straat) hebben met de onthulling van het informatiebord op de Marconistraat (ter hoogte van De Fruitvis) Lab op Straat officieel geopend.

 

Website Merwe-Vierhavens

Lab op Straat is een test- en showstraat waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten heel concreet samenwerken aan het verduurzamen van onze wereldhavenstad. Op een totale lengte van zo’n 120 meter wordt o.a. innovatief straatmeubilair zoals een lichtgevende bank en een sprekende prullenbak getest. Maar ook een vernieuwend wegdek en een duurzame wegfundering. Lab op straat wordt elk jaar uitgebreid / aangepast met de meest actuele innovaties. “Als innovaties hier goed werken, dan kunnen we ze direct elders in Rotterdam toepassen.” zegt Jaap Peters, projectleider Lab op Straat.

Improvement Centre Openbare Ruimte 
Aan de wieg van dit initiatief staat het Improvement Centre Openbare Ruimte (ICOR) van de gemeente Rotterdam. ICOR test en monitort in de openbare ruimte nieuwe producten en technieken die bijdragen aan een groener, schoner en gezonder Rotterdam. Het op deze schaal testen en monitoren van buitenruimte innovaties met een mogelijke uitrol in Rotterdam is uniek. De huidige testlocatie in Stadshavens Rotterdam is een langgekoesterde wens van ICOR, die nu in vervulling is gegaan.

Unieke samenwerking
De stakeholders van ICOR zijn: marktpartijen (de vernieuwers van de buitenruimte), Gemeente Rotterdam (initiator van het project om vooruit te lopen als stad en regio), Hogeschool Rotterdam (monitoren met studenten), bewoners (gebruikers van de straat en om betrokkenheid te creëren van hun woonomgeving), Havenbedrijf Rotterdam N.V. (verantwoordelijk voor de inrichting van de buitenruimte), Ministerie Economische Zaken- Innovatie Inkoop Urgent (de drijvende kracht achter monitoren van innovatie trajecten en projecten), Educatieteam Urban2020 (kinderen informeren over duurzame buitenruimte en bewustwording creeren van hun woonomgeving) en Stadshavens Rotterdam (ruimte voor innovatie).

Uitbreiding Lab op Straat
Volgens Jaap Peters valt of staat dit project juist met de betrokkenheid van innovatieve bedrijven: “Met de officiële opening van Lab op Straat in M4H kunnen we nog meer energie, enthousiasme en betrokkenheid genereren bij het bedrijfsleven voor dit initiatief. Want ook in 2015 zijn we op zoek naar innovatieve producten om in de praktijk te toetsen en verder uit te rollen.” Meer informatie? Neem dan contact op met: Jaap Peters.

Stadshavens Rotterdam

Lekstraat 14
3029 BN Rotterdam
Postbus 54503
3008 KA Rotterdam

010 283 38 00
info@stadshavensrotterdam.nl

Overkoepelende website: Stadshavens

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.