‘Vuurwerkvrije zones Rotterdam succes’


Vuurwerk_Erasmusbrug2De vuurwerkvrije zones in Rotterdam waren afgelopen jaarwisseling een groot succes. Dat concludeert GroenLinks-raadslid Arno Bonte, de oprichter van het meldpunt voor vuurwerkoverlast. Vanuit de gebieden waar vuurwerk in de ban werd gedaan, werd slechts vijf keer geklaagd.

Mensen mochten tijdens Oud en Nieuw op 31 plaatsen in de stad geen vuurwerk afsteken. De vuurwerkvrije zones lagen verspreid door vrijwel de hele stad. Uit deze gebieden kwam maar een handjevol klachten. In de rest van Rotterdam werd 4500 keer geklaagd over vuurwerkoverlast.

Bonte noemt dat positief en wil burgemeester Ahmed Aboutaleb vragen om volgend jaar weer vuurwerkvrije zones in te stellen.

Minder klachten door maatregelen
Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl kwamen in totaal 68.000 klachten binnen. Dat zijn er een stuk minder dan vorig jaar. Toen stond de teller op 1 januari op meer dan 80.000.

Volgens Bonte heeft dat te maken met de vuurwerkvrije zones, maar ook met het verkorte van de afsteektijd. Mensen mochten vanaf 18.00 uur vuurwerk afsteken, terwijl dat een jaar eerder nog vanaf 10.00 uur mocht.

Vuurwerkverbod
Ondanks dat de maatregelen lijken te werken, is Bonte nog altijd voorstander van een vuurwerkverbod voor consumenten. “Er kwamen wel minder klachten, maar het waren er nog steeds heel veel. Ook was er veel schade en raakten veel mensen gewond”, aldus Bonte.

Bonte pleit dan ook voor professionele vuurwerkshows door het hele land zoals die elk jaar bij de Erasmusbrug wordt georganiseerd.

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.