Rotterdams college verdeeld geld anders vanaf 2015


winkelen-lijnbaanHet nieuwe Rotterdamse college wil de stad komende jaren veiliger, sterker, levendiger en gezelliger maken.

Het geld wordt daarom vanaf 2015 anders verdeeld. De komende jaren geeft Rotterdam bijvoorbeeld meer uit aan onderwijs en minder aan de gemeentelijke organisatie.

De kaderbrief met de financiële voorstellen van het college is onlangs naar de gemeenteraad gegaan. Op 10 en 15 juli bespreekt de gemeenteraad deze brief. In het najaar stelt de raad  de begroting vast.
Er zijn voordelen voor de Rotterdammers. De afvalstoffenheffing voor gezinnen en alleenstaanden gaat flink omlaag. En in de toekomst is de heffing niet meer voor iedereen gelijk. Daarnaast wordt de hondenbelasting met 30% verlaagd, de bouwleges met 20%. Er komt extra geld voor onderwijs. Dat wordt besteed aan leraren, voor- en vroegschoolse educatie en voorzieningen. Het college verhoogt de investering in de huisvesting van de scholen. Het openbaar vervoer (OV) voor 65-plussers blijft gratis in Rotterdam. En er komt meer toezicht in het OV.

Het gaat iets beter met de economie, maar het budget van de gemeente is nog steeds beperkt. Als er ergens meer geld aan uitgegeven wordt, kan ze dus minder geld aan andere dingen besteden. De subsidies aan welzijnsinstellingen gaan verder omlaag en ook voor het armoedebeleid is minder geld gereserveerd. Het college wil dat werken loont. Het verschil tussen betaald werk en een uitkering wordt groter. De langdurigheidstoeslag stopt en de kwijtschelding afvalstoffenheffing wordt gehalveerd.

Lees de kaderbrief 2014.

Bron

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.