Rotterdam wil Wereldtentoonstelling 2025


whd2014

Rotterdam wil zich kandidaat stellen voor de Wereldtentoonstelling van 2025. Ondernemer Leendert Bikker heeft de haalbaarheid onderzocht en krijgt steun van de gemeente en ondernemingsorganisatie VNO-NCW.
De Wereldtentoonstelling, ook wel Expo genoemd, moet in mei 2025 van start gaan. Het festijn moet gehouden worden bij de braakliggende Stadshavens op de beide Maasoevers.

Ontwikkeling
De Wereldtentoonstelling wordt sinds 1851 georganiseerd. Steden kunnen op die manier een beeld geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling.

Eiffeltoren
Vaak wordt er een bijzonder gebouw gebouwd, dat ook na de expositie blijft staan. Dit gebeurde onder meer met de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel.

5 miljard kosten
Volgens Leendert Bikker kost het project ongeveer 5 miljard aan investeringen. “Maar als je naar de afgelopen tien Wereldtentoonstellingen kijkt, zie je dat de Expo zorgt voor een groeiende economie.”

50 miljard opbrengst
“In de jaren voorafgaand aan de tentoonstelling zie je dat het organiserende land kan rekenen op een half tot een heel procent extra economische groei en in het jaar zelf op een paar procent”, rekent hij voor. “Als je dat sommetje maakt, zou de expo Nederland 50 miljard euro opleveren.”

Exportkansen
Ook volgens VNO-NCW ‘zet zo’n Wereldexpo je op de kaart en vergroot het je exportkansen.’ De ondernemingsorganisatie denkt dat Rotterdam in de zomer van 2015 een definitief besluit neemt over een bid.

Samen met Den Haag
“De volgende stap is dat we samen met het kabinet een plan gaan maken om een bid voor te bereiden”, vertelt Leendert Bikker. “Uiteindelijk moet de Nederlandse overheid het plan indienen.” Het is onduidelijk wie zich nog meer kandidaat gaan stellen.

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.