Rotterdam probeert nuchter te blijven na aanslagen Parijs


Debat_Je_Suis

De minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Christelijk, Joods, islamitisch en atheïstisch Rotterdam proberen nuchter te blijven onder de terreurdreiging. In debatcentrum Arminius spraken burgers, politici en journalisten donderdagavond uitgebreid met elkaar over de aanslagen in Parijs, extremisme en de gevolgen daarvan.

“Op weg hier naartoe was er bij de Brienenoordbrug een verkeerssituatie waarbij ik dacht: dat liep maar net goed af met mij. De kans dat je van de trap valt of verongelukt in je auto is groter.” Voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeenschap Rotterdam Leopold Hertzberger blijft nuchter onder de bedreigingen voor Joden.

‘Geen Davidsster meer te zien’
Maar de beelden van de aanslag in Parijs en eerdere incidenten, zoals een demonstratie in Den Haag waarbij sommige mensen letterlijk ‘dood aan de Joden’ riepen, hebben wel degelijk impact, zegt hij. Een kettinkje met zichtbare Davidsster rond de hals durft vrijwel niemand meer aan volgens Hertzberger. “Dat is pijnlijk.”
Een jonge islamitische bezoeker (26) noemt het een goede zaak dat bevolkingsgroepen met elkaar in gesprek blijven. “Ik ben zelf imam – niet schrikken”, zegt hij na afloop. “Het is vervelend als religieuze gevoelens worden gekwetst. Maar we zijn voor vrijheid van meningsuiting.”

‘Je suis Ahmed’
Kan hij de leus ‘Je suis charlie’ over zijn lippen verkrijgen? “Ja”, zegt hij na enige aarzeling. “Maar ik zeg liever ‘Je suis Ahmed’. Want hij heeft zijn leven gegeven voor de vrijheid van meningsuiting”, verwijst hij naar politieman Ahmed Merabet die kort na de aanslag op Charlie Hebdo op straat werd doodgeschoten door de terroristen.

Ook minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woonde de bijeenkomst bij. Hij vond het prachtig om te zien dat mensen in Rotterdam, Amsterdam en talloze andere steden zich na de aanslagen massaal uitspraken tegen terreur en voor de vrijheid van meningsuiting.

Oprotten
Zijn partijgenoot en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb legde nog eens uit wat hij bedoelde met zijn uitspraak dat mensen die niet kunnen leven met humor, hier maar moeten ‘oprotten’. “Mensen van wie we weten dat ze aanslagen voorbereiden, moeten we uiteraard tegenhouden”, zegt hij. En ook wil hij geen minderjarigen laten afreizen naar Syrië of Irak. Maar wie onze vrije samenleving liever verruilt voor het kalifaat, moet wat hem betreft vooral vertrekken,

Bron

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.