‘Het lijkt wel of moslims de moed hebben opgegeven’


kevinfotoDe Rotterdamse Iffet Subasi bezocht donderdag als een van de weinige moslims de demonstratie in Rotterdam tegen de aanslag in Parijs: “Het waren er maximaal vijftig. Dit is echt een gemiste kans.”

“Er waren minimaal tweeduizend mensen en ik had gehoopt op duizenden moslims, op moskeebesturen en moslimorganisaties”, vertelt Iffet Subasi op Radio Rijnmond. “Maar ik heb niemand gezien. Er waren hooguit vijftig moslims, waarvan de helft journalisten en politici.”

“Ik had echt een massale opkomst verwacht. We zien wat één daad kan doen met een hele groep, met miljoenen mensen. Bedenk je eens wat die miljoenen mensen kunnen doen als zij nu hun stem laten horen. Dat moeten we ook doen. Ik vind het echt een gemiste kans.”

‘Ook moslims demonstreren’
Een paar jaar geleden dacht ze nog dat moslims in Nederland niet zo van het demonstreren waren, maar dat beeld is veranderd: “Afgelopen jaar hebben we in Nederland heel veel demonstraties gehad waar wel veel moslims waren. Zoals bij Yunus. Dus daar ligt het niet aan.”

Ze vindt het moeilijk om in te schatten waar het dan wel aan ligt: “Je hoort moslims wel zeggen dat ze dit verschrikkelijk vinden. Maar ik denk dat de drempel hoog is. We zijn al jaren lang een strijd aan het voeren tegen terrorisme, we willen dat ons geloof gezien wordt als iets goeds, maar het lijkt wel alsof we de moed en hoop hebben opgegeven.”

Foto: Iffet Subasi bezocht zelf wel de demonstratie op Plein 1940 (Kevin Spanjersberg)

 

Beluister het verhaal op RTV Rijnmond

 

Iffet Subasi op Twitter

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.