Eerdmans over crisis Leefbaar: geen effect op college


Partijleider en wethouder Joost Eerdmans

Partijleider en wethouder Joost Eerdmans

De gebeurtenissen binnen Leefbaar Rotterdam hebben volgens partijleider en wethouder Joost Eerdmans geen invloed op het college. Hij reageert daarmee op het opstappen van fractievoorzitter Luuk Wilson.

Volgens Eerdmans zijn er problemen binnen de partij, maar is de vergelijking met de crisis destijds binnen de LPF niet te maken: “Over bijna alle onderwerpen zitten we binnen de fractie op één lijn, behalve over wat er in mei gebeurd is met de wethouderswissel. Dat borrelt dan zo af en toe weer boven, maar uiteindelijk willen we met elkaar de stad blijven besturen en dat zullen we ook doen. “

Wethouderscoup

Luuk Wilson, die sinds juni de fractie van Leefbaar leidde, zegt dat hij zelf zijn functie heeft neergelegd, omdat hij zichzelf achteraf niet geschikt vond. Zijn positie stond ter discussie sinds de zogenoemde ‘wethouderscoup’ in mei. Wilson koos samen met een deel van de Leefbaar-fractie voor een andere wethouder dan de partij eerst had voorgesteld.

Zonder overleg en na een opzetje met de oppositiepartijen, werd op het laatste moment niet de voorgedragen Ingeborg Hoogveld geïnstalleerd als wethouder, maar raadslid Ronald Schneider. Dat viel verkeerd bij veel mensen binnen de fractie, waardoor er een onderlinge strijd ontstond.

Vertrouwen

Coalitiepartijen CDA en D’66 verwachten niet dat de ruzie bij Leefbaar zorgt voor problemen binnen de coalitie of voor een splitsing binnen de partij. Salima Belhaj: “Als zij hun best doen om er voor te zorgen dat het allemaal weer lekker loopt, dan heb ik daar ook vertrouwen in. Voor ons is het vooral belangrijk dat we als een coalitie een meerderheid van stemmen blijven houden in het college.”

Rollend over straat
Volgens de oppositiepartijen PvdA en SP brengt het aftreden van fractievoorzitter van Leefbaar het college wel degelijk in gevaar.

Leo de Kleijn van de SP: “De problemen binnen de grootste coalitiepartij van Rotterdam zijn nog lang niet opgelost, blijkt nu. Ze gaan inmiddels al maanden rollend met elkaar over straat. De een na de ander komt in de problemen en ze kunnen niet eens met elkaar in een kamer zitten. Dat is geen enkele basis voor een stabiel bestuur in Rotterdam, en dat is waar het ons om gaat.”

Luuk Wilson blijft als raadslid in de fractie van Leefbaar Rotterdam. Collega-raadslid Anton Molenaar neemt zijn functie als fractievoorzitter over.

Video: Eerdmans over Leefbaar

Video: SP’er De Kleijn over de crisis

 

Nog meer videos en geluidsopnames op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.