Beleef een hele maand de Rotterdamse onderwereld


Tijdens de Maand van de Onderwereld dalen we met u af de Rotterdamse diepte in.

rotterdam-onderwereld

‘Een zwaar geronk weerkaatst op de Coolsingel. De diesellocomotief trekt een overvol tramstel in beweging. Ze kruipt langs drommen Rotterdammers die op het Stadhuisplein staan te luisteren. Daar waar de stadsomroeper de nieuwtjes van die dag op luide toon over de menigte doet schallen. Verderop leegt een vrouw een emmer afvalwater in de singel, terwijl de lantaarnopsteker zijn ronde begint. Iemand moet de stad bij nacht immers van licht voorzien…’

We beschrijven hoe onze stad er vandaag de dag uit zou zien zonder onze ‘onderwereld’. Zonder bedrading die mail, telefoon en tv transporteert. Zonder rioolbuizen waardoor we toiletten kunnen doortrekken. Zonder reizen met bijvoorbeeld de metro. En zonder elektriciteitskabels die onze straatlantaarns doen aanspringen.

Rotterdam is veel groter dan Rotterdam
Het is een indrukwekkende stad bovengronds, omdat haar wereld ondergronds dit mogelijk maakt. Kilometers kabel transporteert uw data. Buis na buis laat het drinkwater uit uw kraan stromen. Gemaal na gemaal verpompt uw douchewater. Steen voor steen halen archeologen ook uw verleden boven. En paal na paal ondersteunt deze bodem onze stadsiconen, onze gebouwen, uw huis.

Onze Rotterdamse bovenwereld kan enkel zijn wat ze is, omdat net zo hard aan onze onderwereld wordt gebouwd. Een wereld die –omdat ze veelal onzichtbaar blijft– voor velen onbekend is. Heeft u daar bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan? Kent u Rotterdams allerdiepste geheimen?

Maand van de Onderwereld
Tijdens de Maand van de Onderwereld nemen we u juist hierin mee. We dalen met u af de Rotterdamse diepte in. We nodigen u uit op plekken waar u met eigen ogen kunt zien hoe onze onderwereld werkt. Waar uw kinderen ware waterlaboranten kunnen worden. Waar u de schatten van vroeger zelf kunt ontdekken. U kunt schuilen in een bunker uit de Koude Oorlog. Of onder de vleugels van De Zwaan kunt kruipen. En waar u met eigen ogen kunt inspecteren wat er met uw afvalwater gebeurt. En wat er allemaal voor nodig is om u elke dag veilig ondergronds te kunnen vervoeren.

Rotterdam van Onderen
Vergeet daarom die stadsomroeper: bezoek de documentaire Rotterdam van Onderen. Vergeet die geleegde emmer: bezoek de hypermoderne ondergrondse waterberging. Vergeet die lantaarnontsteker en ga mee op ondergrondse wandeling met een medewerker van de gemeente. Vergeet bovengronds voor één moment. En laat u eens verrassen door al die ondergrondse geheimen die Rotterdam deze maand ook aan u prijsgeeft.

Beleef de Maand van de Rotterdamse Onderwereld: Daar waar ondergronds eindelijk eens boven komt.

Aanvullende informatie

Alle Maand van de Rotterdamse Onderwereld activiteiten op een rijtje.

Aanmelden voor de activiteiten tijdens de Maand van de Onderwereld kan online via de pagina www.rotterdam.nl/aanmeldenmvdo.

Download Programma 2015 Maand van de Rotterdamse Onderwereld (pdf)

 

Meer informatie en het volledige programma

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *