Moederbedrijf Zara maakt meer omzet, maar minder winst


zara-outlet

MADRID (AFN) – Het Spaanse Inditex, ‘s werelds grootste kledingketen en het moederbedrijf van onder meer Zara, heeft in zijn eerste kwartaal een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. De omzet steeg licht. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde resultaten.

Berekend in lokale valuta steeg de omzet in de periode die eind april eindigde met 11 procent, maar na omrekening naar euro’s bleef daar 4 procent van over. De inkomsten stegen daarmee van 3,6 miljard naar 3,75 miljard euro. De nettowinst daalde van 438 miljoen tot 406 miljoen euro.

Inditex probeert een zwakke thuismarkt te compenseren met een uitbreiding van de onlineactiviteiten in landen als Brazilië, China en Rusland maar ook in die landen waren de economische omstandigheden minder rooskleurig dan voorheen.

Het bedrijf opende in het eerste kwartaal 53 nieuwe winkels waarmee het totaal op 6393 komt. In maart meldde Inditex dit jaar 500 nieuwe winkels te willen openen.

Bron: Telegraaf


Inditex-eigenaar derde rijkste mens

De eigenaar van modeconcern Inditex, Amancio Ortega mag zich de derde rijkste persoon van de wereld noemen. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Het fortuin van de Spanjaard maakte in 2012 een financiële megasprong van 16,7 naar 43,3 miljard euro.

Ortega heeft zijn vermogen onder meer te danken aan de populaire dochterondernemingen Zara, Bershka en Massimo Dutti, waarover hij onlangs het boek ‘Van Zero tot Zara’ schreef. Inditex telt in totaal zo’n 5.887 winkels wereldwijd en verdient elke dag 66 miljoen dollar.

In de Bloomberg Billionaires Index staan meer topmensen uit de retailwereld. Op nummer achttien staat bijvoorbeeld Stefan Persson. De Zweedese eigenaar van Hennes & Maurtiz heeft een geschat vermogen van 18,5 miljard euro. Karl Albrecht, eigenaar van Aldi Süd, staat daar net iets onder op een 22ste plaats met een geschat vermogen van 17,8 miljard euro.

Walmart is zelfs met vier familieleden vertegenwoordigd in de lijst met rijkste mensen ter wereld. Samen zijn zij goed voor een vermogen van ruim 80 miljard euro. Op plek één staat nog steeds de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim met 56,7 miljard euro. Microsoft-oprichter Bill Gates volgt met 47,3 miljard euro.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.