Hoe 228 wereldsteden de motor zijn van de energietransitie


Wilhelminapier3a228 steden ter wereld, waaronder Amsterdam en Rotterdam, hebben zichzelf broeikasgasreductie doelen gesteld. Duurzame maatregelen in deze steden kunnen landen stimuleren om aan het Klimaatakkoord in Parijs te voldoen.

Dat staat in ‘Can a city be sustainable’, het jaarlijkse State of the World-rapport van het Worldwatch Institute. In totaal vertegenwoordigen de steden een gezamenlijke bevolking van 439 miljoen mensen.

Steden en hun inwoners hebben een leidende rol in het bereiken van de wereldwijde klimaatdoelstellingen, zo stelt het rapport. “De uitdaging voor de komende decennia is een enorme,” schrijven Michael Renner en Tom Prugh, auteurs van het rapport.

“Het zijn de steden die vooraan moeten staan in deze strijd”

“Dit vereist een fundamentele herstructurering van de manier waarop steden actief zijn, hoeveel ze verbruiken en hoeveel afval ze produceren, hoe ze eruit zien en hoe ze zijn opgebouwd.”

Een groeiend aantal steden in de wereld heeft duurzaamheidsdoelstellingen voor ogen. Zo is de C40 Cities Climate Leadership Group uitgebreid tot meer dan tachtig steden. The Compact of Mayors, gelanceerd op de klimaattop van de Verenigde Naties 2014, is de grootste coalitie van burgemeesters die de klimaatverandering aanpakt. Terwijl ICLEI-Local Governments for Sustainability samenwerkt met meer dan duizend steden over de hele wereld.

Steden zijn nu de woonplaats voor meer dan de helft van…

Lees verder

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.