Stemmen: slechts één wit bolletje rood maken


Stemmen2

Slechts één wit bolletje rood maken

Het lijkt zo eenvoudig: stemmen. Een wit bolletje rood maken. Toch gaat het nog regelmatig fout. In heel Nederland werden er bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen nog 35.000 stembiljetten ongeldig verklaard.

In Rotterdam brachten mensen bij de laatste verkiezingen in 2012 ruim 1.600 ongeldig of blanco verklaarde stemmen uit. Daarmee was de Maasstad koploper.

Directeur publiekszaken Ronald van As van de gemeente Rotterdam, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de verkiezingen, vindt dat nog meevallen. “We hebben het dan over 0,74% van alle stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 waren het er zo’n 1.300, dat is maar 0,6% van de stemmen. Dat is maar een heel klein percentage en ongeveer het gemiddelde van de rest van Nederland.”

Verschillende fouten
Hoewel het zo simpel lijkt, kan het bij het stemmen toch nog op verschillende manieren fout gaan. Soms wordt het rode bolletje niet ingekleurd en wordt alleen een naam opgeschreven, of er wordt een pijltje gezet naar de naam. Een bolletje rood maken en een andere gedeeltelijk of een bolletje rood maken, er een kruis doorheen zetten en weer een andere inkleuren, het levert allemaal een ongeldige stem op.

Bij fout nieuw biljet vragen
“Als men fout heeft gestemd, en dat kan gebeuren”, vertelt Van As, “Dan kan men bij het stembureau gewoon een nieuw biljet vragen. De wet schrijft nu eenmaal voor dat er maar één bolletje rood is gemaakt.”

Alleen rood
En hoewel men tot 1918 met een zwart potlood stemde, mogen andere kleuren dan rood dan ook niet gebruikt worden. Een rode pen of viltstift is dan weer wel toegestaan.

Gelukkig mag er nog meer wel. Als men eenmaal een rood bolletje heeft ingekleurd en dan een tekeningetje op het biljet maakt of er bijvoorbeeld het woord ‘zakkenvullers’ bij zet, dan wordt het stembiljet gewoon goedgekeurd.

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *