Start met gescheiden inzameling plastic verpakkingsafval


Van-Huffelen-plasticcontainerRotterdam wil meer afval scheiden, hergebruiken en recyclen, tegen zo laag mogelijke kosten.

Om haar inwoners te helpen bij het beter scheiden van afval zijn voor de plastic verpakkingen (kunststof) containers geplaatst en worden in de komende maanden extra containers in de stad geplaatst voor onder textiel, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas en papier. 

De gemeente Rotterdam gaat afval op een duurzamere manier verwerken. Afval wordt efficiënter ingezameld, dat zorgt voor schonere stad. Dit is vorig jaar vastgelegd in de afvalbeleidsnota. Het Rotterdamse afvalbeleid is gebaseerd op duurzaamheid en kostenbesparing en speelt in op de toekomstige grondstoffenschaarste.

Wat te doen met plastic verpakkingen?
In alle wijken van de stad staan bij de grotere supermarkten 128 containers speciaal voor plastic verpakkingsafval. Dit geldt niet voor Hoogvliet, daar kunnen inwoners hun verschillende soorten afval kwijt bij Afval Loont. In Rozenburg wordt al eenmaal per maand huis-aan-huis plastic afval ingezameld. Daarnaast zijn hier containers voor plastic verpakkingsmaterialen geplaatst bij de supermarkten.

Nedvang
De plastic afvalcontainers zijn bekostigd door Nedvang, uitvoeringsorganisatie voor de verpakkingsindustrie. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het beheer en het legen van de containers.

Beter voor milieu en bespaart geld
Het apart ingezamelde plastic kan worden verwerkt tot grondstof en hergebruikt voor nieuwe producten als bumpers, kratten, bloempotten en drinkflesjes. Dit is goed voor het milieu en bespaart geld. Voor de gemeente, maar ook voor de bewoners van Rotterdam. Hoe beter we omgaan met ons afval, hoe minder afval we hoeven te verwerken. Op termijn kan hierdoor de afvalstoffenheffing omlaag.

Wat wel en wat niet?
De volgende plastic verpakkingen kunnen gerecycled worden: plastic tasjes, zakken, folies, kuipjes, bekers, bakjes, (knijp)flessen, flacons, tubes, potjes en deksels. Wat niet: verpakkingen met chemische inhoud, een aluminium laagje en piepschuim. Voor uitgebreide  informatie kunt u de verpakkingenlijst downloaden.

Waar zelf afval of oude bruikbare spullen inleveren?
Rotterdam heeft zeven milieuparken waar u uw afval gescheiden kunt inleveren. Ook zijn er vier Piekfijn Kringloopwinkels waar u oude bruikbare spullen kunt brengen.

Plasticcontainer

Het plaatsen van een van de eerste plasticcontainers

Aanvullende informatie

Meer informatie vindt u op www.rotterdam.nl/plastic.
Veelgestelde vragen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *