PVV verliest maar blijft groot in regio Rijnmond


europese-verkiezingen-rotterdamWinst voor D66 en verlies voor de PVV. De verkiezingsuitslagen in onze regio zijn in lijn met de landelijke trends. Toch blijft de PVV succesvol in Rotterdam en omstreken.

In Rotterdam kreeg de partij van Geert Wilders 19 procent van de stemmen. Minder dan de 23 procent bij de vorige Europese verkiezingen (2009), maar genoeg om bovenaan te eindigen.

De PVV wordt op de voet gevolgd door tegenpool D66. De pro-Europese democraten kregen in Rotterdam 18 procent van de stemmen. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht werd D66 de grootste partij. De opkomst was zoals gebruikelijk lager dan landelijk: 28 procent tegen 37 procent.

Amper verschuiving
“Er verschuiven maar twee zetels”, constateert docent en EU-kenner Chris Aalberts van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De PVV en GroenLinks verliezen een zetel, D66 en de Partij voor de Dieren winnen er een, vat hij de landelijke uitslag samen. Niet bepaald spannend, vindt Aalberts.

In andere Europese landen hebben eurosceptische partijen forse winst geboekt. Het nationalistische Front National werd de grootste partij in Frankrijk, het linkse Syriza won in Griekenland, de UKIP in Groot-Brittannië en de FPÖ in Oostenrijk.

Applausmachine
Toch hebben de partijen die het liefst de stekker uit het Europese project zouden trekken straks maar weinig in de melk te brokkelen, stelt Aalberts. “De fracties van christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen zijn allemaal pro-Europees en hebben samen een ruime meerderheid. Ook al veranderen de verhoudingen, er verandert heel weinig.” Voor Aalberts blijft het Europees parlement “een applausmachine voor Europese integratie”.

Hoewel de PVV verliest, kreeg de partij in de grootste gemeenten in onze regio de meeste stemmen. Dat geldt dus voor Rotterdam, maar ook voor Dordrecht, Schiedam, Spijkenisse en Hellevoetsluis.

Bekijk alle uitslagen per gemeente op de uitslagenkaart van de NOS

Beluister het verhaal op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *