Ockels in laatste brief: we moeten veranderenOckelsEx-astronaut Wubbo Ockels heeft vlak voor zijn dood nog een brief geschreven,waarin hij mensen oproept om voor een milieuvriendelijker manier van leven te kiezen. ‘Later we stoppen met het vernietigen van de aarde’, schrijft hij in de brief, die het AD maandag publiceert.

Volgens Ockels heeft de industriële revolutie de mensheid in een ongewenste situatie gebracht. “We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen.”

Groene projecten
Ockels – geboren in Almelo, opgegroeid in Brielle – was in 1985 de eerste Nederlander in de ruimte. Na zijn carrière als astronaut stortte hij zich op ‘groene projecten’. Voer- en vaartuigen op zonne-energie bijvoorbeeld. Hij overleed zondag aan nierkanker.

Een dag daarvoor was verslaggever Arno Gelder nog bij hem op bezoek geweest in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Dat gebeurde op verzoek van Ockels. Gelder beschrijft in het AD hoe hij afscheid van de zieke. “Dag Wubbo, bedankt dat ik je nog kon spreken. In mijn zenuwen laat ik er ‘tot ziens’ op volgen. Hij zet zijn zuurstofkapje af en lacht. “Nou, dat hoop ik nog niet voor jou.”

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *