Leefbaar, D66 en CDA in race voor Rotterdams college


Jeannette-Baljeu

VVD-fractievoorzitter Jeanette Baljeu

Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA gaan vanaf maandag in Rotterdam formeren. VVD en GroenLinks zijn na de eerste informatieronde voorlopig afgevallen. Dat heeft informateur Pedro Peters zaterdagavond bekend gemaakt.

Volgens Peters bieden Leefbaar Rotterdam, D66, en CDA het meeste uitzicht op een stabiele coalitie. ChristenUnie-SGP zou daar mogelijk nog bij kunnen aansluiten. De drie partijen hebben 23 van de 45 zetels. Met ChristenUnie-SGP zouden zij uitkomen op 24 zetels in de Rotterdamse raad.

VVD-fractievoorzitter Jeannette Baljeu zegt: ”Het is teleurstellend dat Leefbaar kiest voor D66 en het CDA, zonder VVD.” Ze acht de kans groot dat de VVD tot de oppositie is veroordeeld.

GroenLinks

Bij GroenLinks vloeien volgens fractieleider Judith Bokhove geen tranen over het stukgelopen overleg. Haar partij zou ”te links” zijn voor Leefbaar.

”Op groen (luchtkwaliteit) en betutteling wel overeenkomsten”, schrijft Bokhove op Twitter. Het verschil op het gebied van armoedebeleid was volgens haar te groot om verder te praten.

Formateur

Pedro Peters gaat vanaf maandag ook verder als formateur in een poging tot een coalitieakkoord te komen. Dat is opvallend. Peters is directeur van openbaarvervoerbedrijf RET. De gemeente Rotterdam is daarvan grootaandeelhouder.

Vier jaar geleden was er tijdens de vorming van het college ook al een belangrijke rol weggelegd voor Hans Smits, toen nog directeur van het Havenbedrijf.

Bron RTV Rijnmond

Video: Formateur Pedro Peters over de coalitiebespreking

 

Video: VVD-fractievoorzitter Baljeu: het is niet helemaal duidelijk waarom we afvielen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *