Krakers Overschie: gemeente zet knokploeg in tegen ons


Krakers1

De krakers hebben uit angst de binnendeuren gebarricadeerd

Een viertal krakers van een voormalig GGD-pand aan de Hoornweg in Rotterdam-Overschie zegt dat de gemeente Rotterdam een knokploeg heeft ingehuurd om het pand te ontruimen. Na een inval afgelopen vrijdag zitten ze nu met angst en beven in het pand.

De krakers zitten inmiddels ruim twee maanden in het pand. Naar eigen zeggen hebben ze hierover verschillende gesprekken met de gemeente gevoerd en mochten ze voorlopig blijven.

“Dit veranderde een week later. Toen kwam er een man van Stadsontwikkeling langs die ons vertelde dat er geen rechtszaak zou worden aangespannen, maar dat hij ons er desnoods met een knokploeg uit zou zetten. Dit gebeurde bijna een maand later. In de afgelopen dagen zijn we verschillende keren geïntimideerd door voor het pand te posten, op de ruiten te bonzen en ons te bedreigen. Toen we iemand in een auto aanspraken, vertelde die dat hij voor een beveiligingsbedrijf werkte. We hebben dat ook opgenomen”, vertelt Marley, een van de krakers.

Krakers2

De knokploeg kwam vrijdag met grof geweld binnen

Aanhoudingen door politie
“Vrijdagmiddag kwamen ze inderdaad binnen. Met grof geweld hebben een paar gespierde bodybuilders de ruiten een van de deuren ingeslagen om ons vervolgens deur voor deur achterna te zitten. Daarbij zijn bijna alle deuren vernield. We hebben toen de politie gebeld. Deze kwam massaal naar het pand en heeft drie mannen aangehouden. Van de politie mochten we het pand weer in.”

Angstig
Een andere kraker, Peter, vertelt: “We voelen ons nu niet veilig meer. Die mannen zijn zaterdag weer door de politie vrijgelaten en stonden zaterdag weer voor de deur. Toen de politie de straat inreed, nadat we die gebeld hadden, gingen ze er snel vandoor. We zijn hier nu behoorlijk angstig met z’n vieren.”

“We gaan heus wel uit dit pand als een rechter daarover heeft beslist, maar niet op deze manier. We laten ons niet zomaar uit het pand slaan”, aldus Marley.

Geen verklaring voor knokploeg
Een politiewoordvoerder vertelde zaterdag niet veel over de zaak te kunnen zeggen en ook de gemeente Rotterdam kan geen verklaring voor de knokploeg geven. Wel laat een woordvoerster van de gemeente weten dat het pand inderdaad eigendom is van de gemeente en dat met de krakers mondeling zou zijn afgesproken dat ze op 1 april het pand zouden verlaten.

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *