Kort geding om toekomst Hef


de-hefDe Rotterdamse verkiezing voor het Stadsinitiatief moet worden overgedaan. Dat eist de vereniging Handen af van De Hef, die samen met een van de deelnemers aan het Stadsinitiatief een kort geding wil aanspannen.

De voormalige spoorbrug De Hef tussen Rotterdam-Zuid en het Noordereiland is al maanden de inzet van een conflict tussen omwonenden van De Hef en de initiatiefnemers van De Hef Experience. Ondernemer Willem Tieleman wil in De Hef een brasserie en museum vestigen en er een klimattractie van maken. Hij heeft zijn plan ingediend voor het Stadsinitiatief 2014 en bleek half juni één van de zes finalisten te zijn.

Afrikaanse toestanden
Hoewel iedereen bij de verkiezing van het Stadsinitiatief mag stemmen, heeft de bewonersvereniging een sterk vermoeden dat De Hef Experience een voordeel heeft vanwege belangenverstrengeling. Een van de juryleden die de zes finalisten heeft gekozen is Dick van de Well. Hij is ook commissaris van bouwbedrijf Dura Vermeer, een van de initiatiefnemers van de Hef Experience.

Woordvoerder Jack van Messel van de bewonersvereniging vindt dat de verkiezing niet transparant is. Hij somt op: “We krijgen geen inzicht in de stemmen, er is geen notaris bij betrokken en er zijn geen notulen. Dit zijn zaken die in een Afrikaans land voorkomen, maar niet thuishoren in een rechtsstaat als Nederland.” Van Messel vindt dat de gemeenteraad als controlerend orgaan het er ook bij laat zitten.

Icoon
Het conflict rond de toekomst van de Hef heeft zich de afgelopen maanden verhard. Afgelopen woensdag nog werd een fotoshoot voor de promotie van de Hef Experience gesaboteerd. Waarom zijn de bewoners toch zo tegen het voorstel? Van Messel: “De Hef is een icoon, daar moet je niet aan sleutelen. Van het Zadkine-monument, de Verwoeste Stad, maak je ook geen glijbaan. Handen af dus van de Hef. “

Voorstanders van de Hef Experience gaan ondertussen gewoon door met hun promotie. Donderdagavond hebben ze de Hef aangelicht met led-licht, als voorproefje.

Gemeente
Van Messel benadrukt dat hij niemand wil beschuldigen, omdat harde bewijzen ontbreken. Toch is zijn vermoeden sterk dat de verkiezing van het Stadsinitiatief wordt aangegrepen om de zorg voor de Hef te dumpen. “De gemeente heeft nog steeds geen onderhoudsplan gemaakt, terwijl het Rijk daarvoor geld betaalt. Ondertussen staat die brug weg te roesten. Ze geven dan liever eenmalig de drie miljoen subsidie van het Stadsinitiatief, zodat ze er van af zijn.”

Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient.

Beluister het verhaal op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *