“Geef ons beetje campagnegeld of kopieerregeling”


campagne2“Geef ons een tegemoetkoming van 200 euro of een gratis kopieerregeling voor de flyers.” Dat is de bescheiden oproep van negen burgerinitiatieven die zich kandidaat hebben gesteld voor de toekomstige gebiedscommissies in Rotterdam, de opvolgers van de deelgemeenten. Ze doen deze oproep aan burgemeester Aboutaleb.

Na de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaan er geen deelgemeenten meer. Daarvoor in de plaats komen veertien gebiedscommissies. Via deze commissies kunnen burgers, ondernemers en wijkorganisaties directer invloed uitoefenen op het wel en wee in hun buurt.

 

Buurt bestuurt
Onder het mom van ‘de buurt bestuurt’ heeft Rotterdam de oproep gedaan aan alle burgers om zich hiervoor verkiesbaar te stellen. Tientallen hebben dit gedaan, alleen ze krijgen geen rooie cent om campagne te voeren. Oneerlijk vinden ze dat.

Kandidaat Maico ter Kinderen kopieert stiekem en gratis bij een Werkplein van de gemeente Rotterdam. Wat moet je anders als burgerkandidaat zonder budget om stemmen te werven. “Je hebt campagnebudget nodig om bekend te maken dat je gekozen kan worden en waar je voor staat.”

 

campagne1Full-colour
Bovendien is het zuur omdat andere deelgemeenten zoals Hoogvliet en Hillegersberg-Schiebroek alle nieuwe kandidatenlijsten duizend euro campagnegeld geven. “Ja, daar kan goed campagne voor voeren. Dan kan je full-colour te werk voor gaan. Dat is héél oneerlijk.”

Gevestigde partijen kunnen altijd nog een beroep doen op de partijkas maar kleine burgerinitiatieven zijn op zichzelf aangewezen. Vandaar een dringende oproep aan de burgemeester Aboutaleb voor een bescheiden tegemoetkoming.

Geen geld
“200 euro, waar gaat het over, of stel een kopieermachine van de gemeente beschikbaar voor het dupliceren van onze campagnefolders.” Een bescheiden toelage die burger kandidaat Maico ter Kinderen liever niet uit eigen zak betaalt. “Voor mij is 200 euro een maand boodschappen.”

Navraag levert nul op het rekest. De burgemeester is onverbiddelijk. Er komt geen geld en geen kopieerregeling. “Droevig. Dus we doen nu wat we kunnen en dat is stiekem en gratis kopiëren.”

Ter compensatie krijgt Maico ter Kinderen van Betrokken Oude Westen een paar seconden campagnetijd bij RTV Rijnmond: “Met een stem op BOW verschaft u zich een stoel in de gebiedscommissie en daarmee heeft u volledig inzage in het handelen en de besluiten van het bestuur.”

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *