Explosies Shell 35 kilometer verderop gemeten


Brand_Moerdijk3De explosies bij Shell in Moerdijk werden door het KNMI op 35 kilometer afstand gemeten. De trillingen veroorzaakt door de knallen werden gemeten bij Cabauw, in de provincie Utrecht.

In het dorpje kan het instituut infrageluid meten. Dat is geluid met zo’n lage frequentie dat het niet hoorbaar is, maar wel bijvoorbeeld ramen doet trillen. De drukgolf van de zwaarste explosie deed er anderhalve minuut over om de afstand af te leggen. Seismologisch waren de explosies niet te meten.

Weinig animo vertrekregeling
De brand heeft niet geleid tot een nieuwe stormloop voor de vertrekregeling uit het dorp Moerdijk. Woensdagavond was er een informatieavond over de mogelijkheid dat de gemeente het huis koopt. Er waren bijna tweehonderd mensen aanwezig, maar slechts tien mensen hebben zich voor de regeling aangemeld.

In Moerdijk zijn er plannen voor uitbreiding van het industriegebied waar ook Shell een terrein heeft. Omdat het dorp in de weg ligt, krijgen bewoners de mogelijkheid om te vertrekken.

Roetdeeltjes Hoeksche Waard
Het RIVM hoopt uiterlijk vrijdag bekend te maken wat er in de roetdeeltjes zit die zijn verspreid na de brand. Er zijn deeltjes gevonden in de Hoeksche Waard, het zuidelijk deel van Dordrecht en de gemeente Zwijndrecht. Op één plek zijn direct na de brand zware metalen gevonden in het roet.

Volgens de hulpdiensten kunnen mensen in het gebied zelf geteelde groente en fruit beter niet eten,

Bron: RTV Rijnmond (meer informatie/foto’s)

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *