Aboutaleb: 14 kinderen, waar hebben we het over?


aboutalebIn Rotterdam wonen 14 kinderen die volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb ten onrechte niet onder het kinderpardon vallen. Aboutaleb heeft staatssecretaris Fred Teeven daar opnieuw op gewezen, zei hij maandag op Radio Rijnmond.

“Ik mag hopen dat hij nu wel positief gaat beslissen”, aldus Aboutaleb. Hij benadrukt dat de groep heel klein is. “Waar hebben we het over?”

Criteria
PvdA en VVD besloten in 2012 dat kinderen van asielzoekers die voor hun 18e levensjaar 5 jaar of langer in Nederland hebben gewoond een verblijfsvergunning krijgen. Ook hun familieleden komen daarvoor in aanmerking.

De 14 kinderen voor wie Aboutaleb het nu opneemt, voldoen aan die criteria, maar dreigen buiten de boot te vallen omdat ze niet in beeld waren bij het Rijk. Bij de gemeente waren ze al die tijd echter wel bekend.

Brief
“Ik heb Teeven vorig jaar een brief gestuurd met 13 namen van kinderen in Rotterdam die hier geregistreerd staan en al jaren onder toezicht staan”, zegt Aboutaleb. In de tussentijd is daar één kind bijgekomen. De burgemeester noemt het ‘idioot’ als de staatssecretaris onderscheid blijft maken tussen Rijkstoezicht en gemeentelijk toezicht.

Aboutaleb is bepaald niet de enige burgemeester die de kwestie aankaart. Hij en ruim 300 van zijn ambtgenoten hebben hun handtekening gezet onder een petitie voor een ruimhartiger uitvoering van het kinderpardon. Nederland telt in totaal ruim 400 burgemeesters.

‘Te gek voor woorden’
Teeven vroeg de burgervaders vorige week hem te informeren over kinderen die volgens hen toch onder het pardon moeten vallen. Aboutaleb noemt dat “te gek voor woorden”, aangezien hij de staatssecretaris vorig jaar heeft geïnformeerd. “Zeg nou niet dat je niet weet waar het over gaat.”

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *