​Veel interesse voor broodfonds in Drechtsteden 1


Broodfonds_Dordt_GorinchemSteeds meer zelfstandig ondernemers sluiten zich aan bij het broodfonds, een alternatief soort arbeidsongeschiktheidsverzekering die door de ondernemers zelf word gerund. Ook in de Drechtsteden en omgeving wordt momenteel een broodfonds gestart.

Ondanks de WK-wedstrijd tussen Nederland en Chili zat het in Sliedrecht afgehuurde zaaltje maandagavond helemaal vol. Vijfentwintig ondernemers waren op de informatieavond afgekomen. Onder hen waren een antiekhandelaar, maar ook een timmerman en iemand uit de brandstoffenbranche.

Veel kleine ondernemers kunnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet betalen vanwege de hoge premies. Veel bezoekers van de informatieavond vinden het broodfonds een betaalbaar en overzichtelijk alternatief.

De ondernemers kregen te horen hoe het broodfonds werkt. Heel simpel gezegd wordt er een groep opgericht met maximaal 50 deelnemers, die allemaal geld opzij leggen op hun eigen broodfonds bankrekening. Het gaat dan om bedragen van 35 tot 115 euro per maand.

Zolang er niemand ziek wordt, bouwt het fonds reserves op. Wordt een van de deelnemers ziek, dan kan hij schenkingen krijgen uit het fonds om toch de lopende rekeningen te blijven betalen. Uiteraard bepalen de leden uit het fonds wie betaald wordt. De hoogte van het bedrag is van tevoren vastgelegd.

Inmiddels zijn er sinds de start in 2006 ruim 100 broodfondsen actief in Nederland met meer dan 3000 deelnemers. Er zijn fondsen per stad, maar soms ook per beroepsgroep. Het broodfonds is actief op Twitter en Facebook, maar heeft ook een eigen website.

Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “​Veel interesse voor broodfonds in Drechtsteden

  • admin Bericht auteur

    Dit voorbeeld geeft aan dat er grote behoefde is aan een ander financieel stelsel. De stichting Innovatief Nederland heeft daarom ook een nieuw financieel model ontwikkeld waar op deze problematiek en vele andere financiële knelpunten, word ingespeeld. Bewoners en ondernemers in Feijenoord kunnen binnenkort met dit innovatief concept kennis maken.

    Het neemt steeds meer de armoede weg en creëert langzamerhand voor iedereen overvloed. Meld je aan op deze website en kom naar de bijeenkomsten: “Samen meer mogelijk maken”!