Toekomstvisie BMW: duurzaam wonen en e-auto delen


In Duitsland zie je het concept al in kleine steden zoals in Unna

In Duitsland zie je het concept al in kleine steden zoals in Unna

BMW heeft in samenwerking met diverse partners een nieuw businessmodel uitgewerkt. Het is een baanbrekende kijk op vastgoedontwikkeling in (binnen)steden, waarbij autodeelplatforms, e-mobiliteit en een e-laadinfrastructuur een vooraanstaande rol spelen. Voor het symposium “Vision Urban Innovation” zijn opinieleiders van BMW Group, projectontwikkelaar Heijmans, architectenbureau OMA, de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam bijeengekomen in het Timmerhuis in Rotterdam. Hier heeft innovatief partnerschap al geresulteerd in een praktijkvoorbeeld van duurzame e-mobiliteit en de integratie daarvan in nieuwbouwprojecten. De gestaag groeiende bevolking zal hiervan in de toekomst kunnen profiteren.

Het Timmerhuis – dat begin december wordt geopend – is een multifunctioneel complex in het centrum van Rotterdam. Het is het resultaat van een onorthodoxe en nooit eerder vertoonde samenwerking. Projectontwikkelaar Heijmans en architectenbureau OMA integreerden daarbij vanaf het begin diverse innovaties in het ontwerp: duurzame stroomopwekking via zonnepanelen op het dak, energieopslag in gebruikte BMW i3-batterijen en alle voorzieningen voor i3- deelauto’s voor de bewoners. Nederland laat hiermee in de praktijk zien hoe een e-mobility- ecosysteem kan functioneren.

‘BMW Group is voortdurend op zoek naar partnerschappen buiten de auto-industrie om duurzame, stedelijke oplossingen voor e-mobility te stimuleren en te definiëren’, zei Neil Fiorentinos, Managing Director van BMW Group Nederland, op het symposium. ‘Met deze holistische benadering beïnvloeden we en geven we vorm aan toekomstige ‘urban innovation’ in de binnensteden en werken we nu al aan de toekomst. Maar die toekomst kan alleen realiteit worden met succesvol samenwerken. Zoals hier in Rotterdam, waar het niet blijft bij een theoretische toekomstvisie.’BMW-i3-on-tour

‘Dankzij talrijke projecten heeft Rotterdam minstens zo goed als Nederland laten zien dat, met de juiste randvoorwaarden en een creatieve reeks van stimuleringsmaatregelen, de markt van elektrische auto’s zich duurzaam kan ontwikkelen’.

Het Timmerhuis is een geïntegreerd project dat het Rotterdamse stadhuis, bedrijfsruimte en 84 appartementen omvat. Het complex wordt volgende maand officieel geopend. Omdat parkeerruimte schaars is, staan de bewoners van de appartementen een aantal BMW’s i3 ter beschikking, als onderdeel van de elektrische mobiliteitsdiensten van het complex. Zonnepanelen op het dak van het Timmerhuis wekken elektriciteit op, die wordt opgeslagen in…

Lees verder op DuurzaamNieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.