Rotterdam krijgt witte fietsen


witte-fiets1Rotterdam krijgt de komende twee jaar een witte fietsenplan. Eind volgend jaar moet je op 20 plekken in de stad een elektrische fiets – met een groot tabletscherm voorop – op straat kunnen meenemen.

De fietsen zijn vooral voor toeristen, maar als je werkt in Rotterdam kan het ook handig zijn, denkt de wethouder. “Je kunt naar een restaurant gaan en even wat eten. Vervolgens kom je weer terug, pak je dezelfde of een andere fiets die beschikbaar is en je vervolgt je route. Dat is het hele verschil. Je rijdt niet van en naar het station, maar in de stad van punt naar punt”, zegt wethouder Pex Langenberg. Zo staan er onder andere fietsen nabij grote parkeerplaatsen.

Anders dan bij bijvoorbeeld de OV-fiets kun je je fiets ook inleveren op een andere plek dan je ‘m ophaalt. Het idee is gekopieerd van een elektrisch fietsenplan in Kopenhagen:

In totaal moeten er 450 fietsen door heel Rotterdam komen. De fietsen zijn elektrisch, dus je hoeft je niet ’t leplazerus te trappen bij tegenwind op de Erasmusbrug. En als je een keer aan de verkeerde kant van de Maas terechtkomt, zit er ook een routeplanner op de tablet. Die kan worden gebruikt om naar afspraken te fietsen of het dichtstbijzijnde punt te vinden waar je fietsen kunt huren of inleveren.

De fietsen zijn ook voorzien van gps, waardoor de gemeente straks een veel beter beeld heeft van het fietsgedrag in Rotterdam. In Kopenhagen worden die data gebruikt om stoplichten beter in te stellen op fietsers of fietspaden aan te passen.

Bron

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.